The every day things from Thalamus' life.

Thalamus' Blog

6 July, 2009

Supporting applications that require email addresses, with a twist.

Filed under: ComputerStuff_en — Thalamus @ 11:26

Some while back – I was asked how we could support one application that required unique email addresses to be registered – but, they didn’t really want any mail to be sent. I pondered about the question for awhile before I descided that it would be possible since we owned our own nameservers to just make a fake domain and then redirect all mail to that domain into /dev/null. And this is how I did it.

First I created the new zone file for the domain so that the mx record pointed to our mail server, running sendmail.


/etc/named.conf

zone "devzero.no" { 
    allow-update { none; };
    type master;
    file "devzero.no.zone";
};

The file “devzero.no” – contains only the bare minimum.

$TTL 86400
@    IN   SOA   gateway. root.localhost (
            16 ; serial
            28800 ; refresh
            7200 ; retry
            604800 ; expire
            86400 ; ttl
            )
 
 
    IN   NS   gateway.thalamus.no.
 
@    IN   MX   5    gateway.

Then restarted the named server. Did a ‘dig devnull.no -t mx’ and it resolved back to the mailserver. All good so far.
So, next step was to make the mailserver understand that it was going to handle mail for this domain. It was done by editing /etc/mail/local-host-names – containing

# local-host-names - include all aliases for your machine here.
devzero.no

And, /etc/mail/virtusertable

@devzero.no    devzero@localhost

Did a ‘make -C /etc/mail’ and restarted sendmail. Now, sendmail should understand that it is the “boss” for this fake domain.
Last but not least, I pointed mail to the user ‘devzero@localhost’ to /dev/null in the /etc/alias file.

devzero:    /dev/null

and ran ‘newaliases’ to make it known.

That was it – every mail that was sent to out mailserver for domain devzero.no would be rerouted to one user account that ultimately was redirected to /dev/null. I just love Unix ! Don’t you ? 😉

• • •
 

1 July, 2009

Etterlengtet oppdatering

Filed under: Dagbok_no — Thalamus @ 11:23

Så, etter en periode uten så alt for mange oppdateringer her på blog’en – er jeg atter igjen tilbake for å fortelle at huset på Revelmyra er solgt. At jeg har gjennomført innflytterfest, samt hatt besøk av mine arbeidskamerater her på jobben i ny huset. De var på besøk for å få se hvor jeg bodde, samt, få en litt annen lunsj enn vanlig. Alt i alt har det meste gått ganske bra vil jeg si.

På jobben er det relativt stille. Det er endel ting som det ikke passer at jeg blander meg borti, andre igjen er jeg i avslutningsfasen av. Nå i det siste har jeg migrert to kjørende maskiner over til en virtuell maskin og fått på plass sentralisert logging via syslog-ng og etablert overvåkning av alle serverene våre på Nagios. Denne siste er ikke helt på plass da jeg mangler brannmur åpninger. Og ja, det minner meg på en ting. Antivirus, der har jeg også alt klart – men, igjen, stoppet av brannveggene i Ergo. Bestillingene har jeg sendt, men, det er sommertid og ting tar bare litt lengre tid enn normalt. Greit nok for meg egentlig.

I morgen, og fredag tar jeg meg to dager fri da jeg skal låne henger av John for å få fraktet det siste av skrap vi har liggende igjen på Revelmyra på søppeldynga. Det er sikkert ting i ny huset også som med fordel kunne vært fraktet – så, det skal jeg gå igjennom imorgen.

Vel, nok for denne gang 🙂

• • •